Annons:
Etikettsamhälle
Läst 1580 ggr
Nilamson
2013-10-29 19:20

Förstärkt barn- och föräldraperspektiv

Sveriges Kommuner och Landsting har i en överenskommelse från 2011 åtagit sig att förstärka barn- och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården mellan 2011 och 2014.

Arbetet bedrivs av Kunskap till praktik och i överenskommelsen står att SKL den 1 oktober varje år ska redovisa vad som genomförts. Vecka 39 år 2012 genomförde Kunskap till praktik en kartläggning baserad på enkäter till föräldrar som besökte missbruks- och beroendevården. Kartläggningen syftade till att stärka barn- och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården. Frågor ställdes om den personliga situationen, familjesituationen, relationen till barnen samt om föräldrarna och om barnen fick något stöd i föräldraskapet.

Kartläggningen visade att 56 % av föräldrarna ville prata om sitt föräldraskap i vården, att 53 % ville tala om barns behov och att endast 26 % av barnen fick stöd i sin situation. Kartläggningen i sin helhet har redovisats i tidigare nyhetsbrev. Ladda ner den på vår hemsida.

Föräldraskap som en del i vården
SKL finansierar processledare i alla län som driver arbetet utifrån lokala behov. Runt om i landet genomförs just nu den fördjupningskurs som syftar till att stärka barn- och föräldraperspektivet inom missbruks- och beroendevården. Den består av 13 förinspelade föreläsningar och ett studiematerial som utarbetats av en FoU-verksamhet. Nästa steg i deras arbete är att stödja verksamheterna i att systematiskt ta upp och diskutera föräldraskapet som en del i vården. Som stöd för den utvecklingen har processledarna tillsammans med Kunskap till praktik utarbetat en checklista som grund för utveckling av ett systematiskt arbete. Syftet är dels att se barnen och erbjuda dem stöd, dels att stödja föräldrarna i sitt föräldraskap.

Kartläggning hos Beroendecentrum Stockholm
SKL har haft en särskild överenskommelse med Beroendecentrum Stockholm som handlat om att de kartlagt hur de arbetar med att beakta barns behov av information, råd och stöd. De har analyserat 2 700 journaler, skickat ut en enkät till personalen och genomfört intervjuer med 15 föräldrar. Förbättringsbehov uppenbarades och projektledaren har fått ledningens uppdrag att ta fram lokala instruktioner. Även den rapporten har vi tidigare skrivit om i nyhetsbrevet. Det arbetet sprider vi vidare.

Utveckling av rutiner
SKL kompletterar Socialstyrelsens insatser vad gäller utveckling av rutiner mellan de som jobbar med barn respektive vuxna med missbruk i 46 kommuner. I 15 län samarbetar utvecklingsledarna för BoU-satsningen med processledarna föräldrastöd. Den satsningen utvärderas av Örebro universitet som har erbjudit processledarna att vara medforskare, det vill säga delta i formulering av frågor kring process, struktur och troligen även resultat.

Mentorskap i föräldrarollen
Slutligen har SKL stött Qvinnoqulorna i Stockholm, Gävle och Malmö i att utveckla ett mentorskap i föräldrarollen. Dessutom har Rainbow Sweden genomfört två framtidsverkstäder för mammor och pappor med tidigare missbruksproblem om deras behov av stöd i föräldrarollen. De har även startat en hemsida för Maskrosföräldrar.

Annons:
Upp till toppen
Annons: